info@chillienglish.cz

💡 8 TIPŮ, jak se zlepšit v angličtině

Učení by rozhodně nemělo být jen o nudném vyplňování gramatických cvičení a biflování se několik stránek slovíček. Jak se učit jazyk zábavnou formou a zároveň efektivně? Jak se zlepšit všech aspektech jazyka, jako je slovní zásoba, gramatika, psaní, čtení, mluvení a výslovnost? Připravila jsem pro tebe postřehy na základě svých zkušeností, které jsem za poslední léta nastřádala jako lektorka angličtiny. Budu s tebou sdílet tipy a triky, které mám vyzkoušené nejen na svých klientech, ale i na sobě. Sama se teď učím nový jazyk (portugalštinu), a tak vím, co funguje!

Tip 1. Slovíčka

Když přijde řeč na slovíčka, často od svých studentů slýchám větu: „Nemám problém si cokoli v angličtině přečíst, ale dělá mi problém vybavit si slovíčka, když potřebuji něco přeložit do AJ“. Pak také dodávají: „Nemáte na to nějaký trik/tip?“ Ano, mám!

Jak se učíš nová slovíčka? Pokud patříš mezi ty, co si pročítají slovíčka v angličtině a pak se snaží vybavit jeho význam v češtině, čti dál. 😺

Toto je právě kámen úrazu. Tím, že si opakuješ slovíčka „z AJ do ČJ“ docílíš toho, že v pohodě porozumíš všem textům a vybuduješ si pasivní slovní zásobu, kterou ovšem nebudeš umět použít aktivně. Je to takové to, že „já to v hlavně někde mám, ale neumím to použít“.

Pokud se chceš ale slovíčka učit aktivně tak, aby se ti slovíčko vybavilo hned (při mluvení či psaní), postupuj obráceně. Testuj se z češtiny do angličtiny.☺️ Pokud si vedeš klasický papírový sešit na slovíčka, klidně si zakryj stranu, na které máš AJ slovíčka, aby tě zbytečně nerozptylovala.

Bezvadně funguje také to přepisování slovíček buď ručně do sešitu, anebo do jakékoli mobilní aplikace na slovíčka (např. quizlet, anki atd.). Záleží, jaký jsi typ – udělej si to takové, aby tě to bavilo.

Nezapomeň slovíčka pravidelně opakovat, aby se uložila do dlouhodobé paměti. Existuje spousta metod, jak slovíčka efektivně opakovat – mně osobně funguje perfektně např. Goldlist method.

Tip 2. Výslovnost

Zvládneš si v jazyce leccos „v duchu“ přečíst, ale nahlas už to nejde, protože nevíš, jak se slova vyslovují? Zkus stránku fromtexttospeech.com. Jednoduše zkopíruješ text a vložíš ho do online konvertoru. Program za pár sekund vygeneruje audio formu. To je super, ne?

Pro jednotlivá slovíčka či krátká slovní spojení můžeš využít třeba google translator (stačí kliknout na ikonku s reproduktorem) či nějaký online slovník, např. Oxford Learner‘s Dictionary.

Tip 3. Mluvení

Pokud se chceš naučit plynule komunikovat v cizím jazyce, není jiné cesty než „mluvit, mluvit, mluvit“. Najdi si parťáka nebo úžasného lektora, se kterým budeš mluvení pravidelně trénovat. Výhodou lekcí s lektorem je to, že opraví tvé chyby a poradí, co zlepšit. Hledej takového lektora, který tě umí motivovat a sestavit učební plán na míru. Je důležité mít k sobě někoho se zodpovědným přístupem – někoho, kdo nebude setkání rušit. Totéž platí i o tobě.

Trénovat můžeš ale i o samotě, a to každý jeden den. Najdi si každý den chvíli, zastav se a nahlas si řekni, jaký program tě dnes čeká? Nebo jaký byl dnešní den a co všechno jsi zažil/a? Můžeš popisovat i to, co teď právě děláš, nebo vše, co kolem sebe vidíš. Můžeš si také cvičně pokládat otázky – sobě anebo imaginárnímu kamarádovi. A co chyby? To, že ti druhá strana chyby neopraví vůbec nevadí. Důležité je co nejvíce mluvit a dostat řeč takzvaně „přes zuby“.

Skvělý způsob, jak potrénovat mluvení, je také imitace také „stínování“ (anglicky „shadowing“). Je jedno, jestli se díváš na film, video či posloucháš rádio nebo podcast. Vyber si sem tam nějakou frázi či slovíčko, co tě zaujme, a nahlas si to zopakuj. Udělej si z imitace návyk a opakuj, opakuj, opakuj!

Tip 4. Poslech

Chceš sledovat filmy nebo videa v cizím jazyce, ale je to na tebe moc rychlé? Nechytáš se ani s titulky? Mám pro tebe malý trik. Youtube v nastavení jednu vychytávku, a to snížení rychlosti. Najdi si libovolné video a klikni na ozubené kolečko na dolní liště videa, které tě navede na rychlost přehrávání. Zpomalit příp. zrychlit můžeš až trojnásobně.

Tip 5. Čtení

Rád bys více četl/a v cílovém jazyce, ale odradí se spousta neznámých slovíček či těžká gramatika?

Pátrej po alternativě. Pokud dáváš přednost beletrii, můžeš sáhnout např. po zrcadlových textech (knihy s jednou stránkou v cílovém jazyce a druhou v češtině) nebo po zjednodušené četbě (např. Penguin Readers). Pokud tě naopak zajímá aktuální dění a zprávy ze světa, moc ráda doporučím např. stránku newsinlevels.com (novinky ve 3 stupních obtížnosti) či breakingnewsenglish.com (6 levelů).

Zkus klidně i literaturu faktu, protože ta je většinou napsaná jednoduchým jazykem bez metafor a obrazných přirovnání. Pokud se zajímáš o seberozvoj (podobně jako já), mrkni např. na tituly „The Five Love Languages“, „Atomic Habits“ nebo „The Four-Hour Work Week.“ Všechny knihy seženeš např. na stránce bookdepository.com s dovozem po celém světě zdarma.

Tip 6. Gramatika

Jsou pro tebe učebnice noční můrou? Sáhni po mobilu a nainstaluj si raději nějakou appku. Ale jakou? Angličtinu učím už „nějaký ten pátek“, a tak mám vcelku dobrý přehled o tom, co je na trhu a v jaké kvalitě. Pokud mám určit jednu knihu gramatiky, která patří mezi top, tak je to jednoznačně Grammar in Use od Raymonda Murphyho. Stáhni si jej do telefonu a procvičuj gramatiku zábavnější a méně invazivní formou, která ti nebude připomínat školní lavici.

Z online světa ti doporučím úžasný český projekt Marka Víta „Help for English“, kde najdeš velice precizní a přehledné vysvětlení (nejenom) gramatiky v češtině, testy a kvízy. Mí studenti milují také stránky umimeanglicky.cz anebo test-english.com, kde můžeš trénovat gramatiku s okamžitou zpětnou vazbou prostřednictvím auto korektivních cvičení.

Tip 7. Psaní

Psaní se řadí společně s mluvením mezi tzv. OUT-put aktivitu, jak aktivně použít jazyk. A to je vůbec to nejtěžší. Pokud se chceš v psané formě zlepšit, bude to chtít trénink. Můžeš si najít kamaráda na dopisování „penfriend“, dopisovat si můžeš i se svým úžasným lektorem. Čteš rád komentáře na sociálních sítí? Zapoj se! Můžeš si také začít v cílovém jazyce psát deník v či veškerou agendu v diáři.

Jako bonus mám pro tebe tip, jak na rychlou opravu chyb v textu: grammarly.com. Tento skvělý nástroj ti může velice ulehčit práci s texty v emailech, Microsoft Word či na sociálních sítích.  

Tip 8. Jak se zlepšit ve všech aspektech jazyka během 12 týdnů

Chceš se učit komplexně a konzistentně a procvičovat všechny aspekty jazyka naráz, aniž bys musel/a ztrácet cenný čas pracným vyhledáváním materiálů a zdrojů? Máš 2 až 4 hodiny času týdně? Připoj se do mé 4týdenní či 12týdenní výzvy v „Mentoringu pro samouky📚. Každý týden ode mě obdržíš studijní materiály na míru a procvičíš všechny aspekty jazyka (psaní, čtení, poslech, mluvení atd.). E-lesson (materiály) následně vypracuješ, já opravím a dám ti zpětnou vazbu. Jako bonus ode mě dostaneš tipy na další samostudium. Navíc máš ve mně non-stop podporu a vedení. Na konci programu nás čeká 30 min konzultace online, kde probereme všechny nejasnosti z předchozích týdnů anebo si jen tak popovídáme v angličtině. Více o mentoringu pro samouky zde: https://chillienglish.cz/mentoring-pro-samouky/

Zarezervuj si místečko ještě dnes na https://chillienglish.cz/kontakt-2/.

 

A jak se učíš anglicky ty? Máš nějaké tipy a triky, co ti pomohlo? Dozvěděl/a ses v dnešním článku něco nového? Chceš navázat spolupráci? Ozvi se mi.

S Chilli ti to bude pálit! 🌶️