info@chillienglish.cz

🏖️ TOP anglické cestovní fráze na dovolenou

🔔 Fráze a tipy, jak se anglicky domluvit v zahraničí a užít si dovolenou (část první)

Chceš si užít klidnou letní dovolenku bez stresu? S vědomím, že vykomunikuješ vše, co potřebuješ, na letišti, v hotelu, restauraci, při nakupování? Že zvládneš vykomunikovat případné zdravotní komplikace? Nebo že dokážeš prohodit pár vět (anglicky: „to make small talk“) s cizincem či místním? Připravila jsem pro tebe 72 nejběžnějších anglických cestovních frází, které budeš na dovolené v zahraničí určitě potřebovat. Ke každé situaci navíc získáš bonusový tip, který ti může pomoct v krizové situaci. Povídání jsem rozdělila do dvou částí a dnes se zaměříme na letiště, hotel a restauraci.

At the Airport (Na letišti) ✈️

Na letišti se člověk lekce dostane do stresu – neznámé hektické prostředí, spousta zmatených lidí s kufry, hluk… Když se do toho přidá ještě komunikace v cizích jazyce, lehce to rozhodí i otřelého angličtinář. Cizí řeč pak najednou nenaskakuje a člověk zpanikaří. Je tedy dobré s tímto počítat a být připraven, zvláště pokud nemáš jazyk moc zažitý a nehovoříš anglicky plynule ani v „bezpečném“ prostředí.

🦻 Fráze, které uslyšíš:

 

 Can I see your passport? = Mohu vidět váš cestovní pas?

🎧 Your baggage is overweight. = Vaše zavazadlo má nadváhu.

🎧 Proceed to the gate. = Přistupujte k bráně.

🎧 Flight B345 is now boarding. = Můžete nastupovat na let B345.

🎧 Flight C579 has been delayed. = Let C579 má zpoždění.

🎧 Could you open your bag? = Můžete otevřít tašku?

🗣️ Fráze, které použiješ:

Tady to je (pas, občanka, letenka) = Here you are. 🎧

Nedaří se mi naskenovat pas. = I can’t scan my passport.🎧

Letím do… = I am flying to…🎧

Přestupuji v… = I have a stopover in… 🎧

Jak se dostanu k (bráně)? = How do I get to the gate? 🎧

Jak dlouho má let zpoždění? = How long is the plane delayed? 🎧

Tip: Neboj se vytvořit si „tahák“, kam si napíšeš klíčová slova nebo fráze, a ty měj vždy po ruce v případě potřeby. Je také dobré být plně seznámen s tím, jak to na letišti chodí, jaké jsou jednotlivé stanice a co se tam od tebe bude žádat (např. předložení pasu, vyndání předmětů z tašky atd.). Pro důkladnější přípravu mrkni na toto videomodelovými situacemi při odbavení, bezpečnostní kontroly, komunikace s letuškou, celní kontroly a vyzvednutí zavazadel.

At the Hotel (Na hotelu) 🛏️

Pro úspěšné ubytování v hotelu se potřebuješ připravit na komunikaci s recepční, se kterou budeš komunikovat veškeré záležitosti od začátku až do konce pobytu. Fráze pro přihlášení se a odhlášení do hotelu se nemění, a tak je můžeš natrénovat vcelku snadno (klidně měj po ruce svůj „tahák“ pro pocit jistoty).

🦻 Fráze, které uslyšíš:

Can I help you? = Přejete si?

Do you have a reservation? = Máte rezervaci?

Could you fill in the form? = Mohl byste vyplnit tento formulář?

Can you sign it here? = Můžete to tu podepsat?

How long will you be staying? = Jak dlouhý je váš pobyt?

Did you enjoy your stay? = Líbilo se vám u nás?

🗣️ Fráze, které použiješ:

Máte volné pokoje? = Do you have any rooms available?

Mám rezervaci na jméno… = I have a reservation under the name…

Chtěl bych pokoj s výhledem na moře. = I would like a room with a sea view.

Dokdy se máme odubytovat? = When is the check-out time?

Jaké je heslo na wifi? = What is the Wi-Fi password?

Nefunguje nám klimatizace. = The air conditioning is not working.

Tip: Pokud se na pokoji vyskytne nějaký nečekaný problém, neboj se sáhnout po záchranné brzdě v podobě skvělé aplikace HiNative. Je to to uživatelsky velmi jednoduché a intuitivní – napíšeš, co chceš přeložit nebo říct a rodilý mluvčí ti dá zpětnou vazbu, opraví gramatiku, výslovnost nebo nabídne takové řešení, aby to, co chceš říct, znělo přirozeně.  Jinými slovy – appku oceníš tehdy, pokud chceš, aby to, co říkáš, dávalo „hlavu i patu“.  

At the Restaurant (V restauraci) 🥗

Kdo si rád nezajde do restaurace na něco dobrého? Ať už v domovině nebo v zahraničí, objednávka jídla v restauraci je sociální situace, kterou známe všichni poměrně dobře, a tak víme, jak vypadá takový klasický rozhovor s číšníkem. Co potřebuješ znát, jsou základní fráze, které uslyšíš a které použiješ, a také mít dostatečnou slovní zásobu, aby sis mohl/a počíst v jídelním lístku. Pokud se ale v „jídeláku“ nevyznáš, neboj se obrátit na číšníka, který určitě velmi rád doporučí nějakou dobrotu dle tvého gusta.

🦻 Fráze, které uslyšíš:

Where would you like to sit? = Kde chcete sedět?

Please, come this way. = Tudy, prosím.

What would you like to drink? = Co si dáte k pití?

Are you ready to order? = Máte vybráno?

Would you like a coffe/dessert? = Dáte si kávu/moučník?

Will you pay in cash or by credit card? = Budete platit v hotovosti nebo kartou?

🗣️ Fráze, které použiješ:

Máte stůl pro dva? = Do you have a table for two, please? 

Můžete přinést jídelní lístek? = Can you bring the menu?

Co doporučujete? = What do you recommend?

Máte něco bez masa? = Do you have anything vegetarian?

Chtěl bych…/ Dám si… = I would like… / I will have…

Účet, prosím. = Can I have a bill, please?

Tip: Při pročítání jídelního menu se může stát, že narazíš na slovíčka/ingredience, které neznáš. Pokud se nechceš hned ptát číšníka, vyhledej si slovíčko v kvalitním slovníku. Mohu doporučit například anglicko-český slovník Lingea , který seženeš i ve formě aplikace do telefonu.

A to je pro dnešek vše. Příště se můžeš těšit na fráze, které se ti budou hodit při nakupování 🛍️, u lékaře 🩺 a zdvořilostní konverzace (small talk) 👫.

Chceš si natrénovat cestovní angličtinu? Tak abys byl/a v klidu a dovolenou si maximálně užil/a? Velmi ráda pomáhám lidem s cestovní angličtinou prostřednictvím online lekcí anebo ve výukovém programu „Mentoring pro samouky📚. Procvičíme nejčastější fráze, projdeme modelové situace a vyzkoušíme si nanečisto online booking ubytování a letenek. Online lekce angličtiny přizpůsobuji vždy na míru, a tak s klienty také brouzdáme po internetu a procházíme záběry konkrétní cílové destinace, kam chtějí vycestovat, sledujeme video průvodce a klábosíme o výhodách či nevýhodách toho daného místa, hotelů či výletů v cílové destinaci🌴.

A jak dobře si vedeš v typických cestovních situacích v cizím jazyce ty? Chceš si to natrénovat? Ozvi se mi a já ráda pomůžu.

S Chilli ti to bude pálit! 🌶️