info@chillienglish.cz

🌞 Healthy habits that will change your life

Díl první

Nový rok je tu a spousta z nás si dává New Year’s Resolutions (= novoroční předsevzetí). A když ne předsevzetí, tak určitě Yearly Reflection (= ohlédnutí za minulým rokem).

Při té příležitosti jsem si pro vás nachystala další seriál vyprávění (tentokrát) o zdravých návycích, které mi změnily život k lepšímu. Povídání vychází z mých zkušeností a postřehů, které jsem během posledních let posbírala. Nechť vám je můj příběh inspirací a podnětem k vlastním pozitivním životním změnám! 😊

Introduction

„Do sports, eat and sleep well, don’t smoke, don’t drink…“ Tato slova už zní jako klišé. Ale ruku na srdce, kdo z nás to skutečně dodržuje? Kdo z nás to skutečně žije? Já vím, není to vždy lehké – každý máme hromadu povinností, urgentních záležitostí k řešení, své vlastní rodiny… Často pak tedy říkáme: „I would like to but…“ (důvod už si doplní každý z nás). Výmluvy všeho druhu si najdeme na cokoli, např. proč jsme se ještě nenaučili cizí jazyk, proč jsme nezměnili zaměstnání, které nás nenaplňuje atd.

Dva klíčové momenty při jakékoliv změně (nejenom ve změně životního stylu) jsou dle mého názoru „rozhodnutí“ a „priorita“. Pokud se totiž pro tu či danou věc opravdu rozhodneme a uděláme si z ní prioritu, pak se také snadněji stane součástí našeho životního stylu. Je důležité je skutečně JÍT do akce a ne o tom jenom mluvit. A navíc, někdy to mohou být opravdu drobnosti, které potřebujeme udělat, abychom si zlepšili kvalitu života.

1. Spring water (Pramenitá voda)

Dostatečný přísun dobré kvalitní vody je zcela zásadní pro správné fungování organismu. Pitný režim by měl být dostačující, min. 2 litry čisté vody v závislosti na váze a také ročním období. V létě se hodně potíme, a tak bychom měli pít o to více. Pitný režim zvyšujeme také tehdy, pokud jsme nemocní. To umožní tělu se rychleji zregenerovat. Vyšší přísun tekutin také pomáhá zklidnit bolesti hlavy.

Velmi také záleží na zdroji vody – nejlepší je voda pramenitá. Pokud tedy máme možnost, udělejme si čas a zajeďme si načerpat zásoby kvalitní vody z horské studánky. U kohoutkové vody je problém ten, že často obsahuje vysoké množství chloru a také se do ní uvolňují částice z vodovodního potrubí. Balená voda také není optimální, není to živá voda a často stojí ve spížích a skladech roky. A pokud na ni svítí intenzivně sluníčko, tak se z plastu uvolňují částice, které v kombinaci se sluncem zle reagují.

Kvalitu vody můžeme ovlivnit různými způsoby. Vodu můžeme harmonizovat pomocí karaf a na dno nádoby umístit pozitivní slova, květ života apod. Voda poté jinak chutná – je mnohem jemnější a pozitivně nabíjí. E-shopů s revitalizačními karafami je mnoho, mé oblíbené karafy prodávají např. na naturesdesign.cz. Vodu můžeme vyčistit také tím, že na dno nádoby umístíme křišťály, šungit a další minerály. A pokud chcete vodu ještě dále potencovat, přidejte do ní malé množství epsomské soli (síran hořečnatý) anebo himalajské soli. Takto obohacená voda nabitá elektrolyty se do organismu mnohem lépe vstřebává a hydratuje tělo. Výborná je také voda s vymačkaným citronem, což pomáhá organismu zbavit se toxických látek. Já jsem si vytvořila tento jednoduchý návyk a každé ráno začínám touto sklenicí vody – ideálně 15 nebo 30 min před jídlem. Mé tělo je za to velice vděčné.

U naší oblíbené vyhlídky na západním cípu ostrova Madeira je úžasná studánka, kam jezdíme čerpat vodu. A není to ledajaká studánka…

2. Sun exposure (Pobyt na slunci)

Vitamín D je dnes považován spíše za hormon D. Jeho důležitost je tedy nesporná. Nejpřirozenějším způsobem, jak doplnit denní dávku vit. D je vystavovat se sluníčku po dobu 20 min. To má vliv na správné fungování těla i mysli a také dobrý spánek. Na sluníčku je doporučováno pobýt každý den v rozmezí mezi 10. a 16. hod. Odhalíme rukávy i nohavice a nastavíme tvář, aby mohlo slunce na co největší plochu našeho těla. Vitamín D můžeme ve snížené míře čerpat i tehdy, když je pod mrakem. V létě to se sluníčkem ale nepřeháníme, a to zejména v poledních hodinách.

Na dostatečný přísun vitamínu D dbáme především v zimě. Jeho dlouhodobý nedostatek totiž přispívá k depresi a špatné náladě. Věděli jste, že v zemích, kde po dlouhé zimní měsíce moc nesvítí (severské země), je největší míra sebevražd a depresí? Pokud tedy nemáte možnost doplnit si denní dávku přímo ze zdroje, nebojte se investovat to kvalitních doplňků stravy. Ne každý produkt na trhu je ovšem zárukou kvality – spousta doplňků stravy totiž obsahuje balast všeho druhu. To nám ve výsledku neprospívá a zbytečně vyhodíme hromadu peněz. Já mám výbornou zkušenost např. s firmou Vimergy. Jejich produkty můžete sehnat např. na českém e-shopu Nutrimedium.cz.

A jak využít potenciál slunečního svitu k léčení a celkové revitalizaci těla i ducha? Tím, že se vystavíme sluníčku při východu a západu. Bylo dokázáno, že prvních 5 min po východu a 5 min před západem mají výrazný blahodárný účinek na lidský organismus. Východní sluníčko podporuje imunitu a veškeré léčebné procesy v těle, západní sluníčko je vhodnou dobou pro rozjímání a meditaci. Pokud mi to můj časový plán dovoluje, ráda chodím ráno na svoji oblíbenou vyhlídku sluníčko přivítat a načerpat tyto výjimečné a velice nabíjející frekvence.

3. Physical activity (Fyzická aktivita)

Ne nadarmo se říká: „Healthy body, healthy mind.“ Ve zdravém těle zdravý duch. Nejvhodnější forma pohybu je ze zdravotního hlediska chůze. Chůze by měla být vědomá. Při správné chůzi zapojíme veškeré svalové skupiny a také správně dýcháme. Dbáme také na správnou obuv, abychom si nedeformovali nohy a tím celé tělo.

Je to paradox, mnoho z nás velmi intenzivně cvičí a posiluje, ale ve zbývajícím čase deformují své tělo nevhodným sezením u počítače, nesprávnou chůzí a také postojem. Je dobré začít své tělo pozorovat a naučit se správným pohybovým návykům. To nám pomůže udržet si dlouhé mládí a také zdraví.

Co mě týče, vyzkoušela jsem různé druhy sportů – dlouhé roky jsem běhala, pak jsem se intenzivně věnovala tréninku s vlastní vahou těla, cvičila jsem jógu, pilates, Tae Bo… Všechny tyto sporty jsou samozřejmě v pořádku, pokud je máte rádi a dělají vám dobře. Já ráda aktivity střídám, a tak když mi přestane jedna forma vyhovovat nebo mě už nenaplňuje tak jako dřív, nebojím se změny. Jógu miluji stále a po nějakou dobu jsem měla moc hezký rituál, kdy jsem cvičila jógu každé ráno po 10 min. Oblíbila jsem si anglický youtube kanál „Yoga with Kassandra, který moc doporučuji nejenom kvůli józe, ale také angličtině. V poslední době mě to ovšem táhne čím dál více k přirozenějším formám pohybu, jako jsou procházky, kde mohu trénovat správnou chůzi, plavání (to mám čím dál radši) a také tanec.

na levádě Rabacal (25 Fountains)

A jak jste na tom se zdravými návyky vy? Když se ohlédnete, který z nich měl nejzásadnější vliv na kvalitu vašeho života? Napište mi. V příštím díle si povíme o dalších skvělých návycích, které mohou změnit život i vám.

Pokud si chcete povídat o zdravém životním stylu a ještě se u toho zlepšit v angličtině, ozvěte se. Už několik let úspěšně pomáhám lidem s angličtinou online. S Chilli Vám to bude pálit! 🌶️