info@chillienglish.cz

🍒 Healthy habits that will change your life 3

Díl třetí

V tomto volném pokračování seriálu si budeme opět povídat o zdravých návycích, které mi změnily (a stále mění) život k lepšímu. V minulých dvou dílech jsme si povídali o účincích pramenité vody (=spring water), pravidelném pobytu na sluníčku (=sun exposure), zaměřili jsme se také na vhodný druh fyzické aktivity (=physical activity), stravovací návyky (=diet) anebo to, proč je žádoucí neustále trénovat mozek (=train your brain). A i dnes mám pro vás další skvělé tipy – řeč bude o síle uzemňování (=earthing), o kreativitě (=creativity) a o tom, proč je důležité obklopovat se správnými lidmi (=socializing). Povídání vychází z mých zkušeností a postřehů, které jsem během posledních let posbírala. Nechť vám je můj příběh inspirací a podnětem k vlastním pozitivním životním změnám! 😊

Earthing (= uzemňování)

Účinky uzemňování byly pro mě a mého partnera velký objev. Narazila jsem na něj před pár lety v jednom online videokurzu a přišlo to jako na zavolanou. V té době se totiž můj muž potýkal s vleklými (a poněkud) zvláštními zdravotní problémy, u kterých se nám (ani doktorům) nedařila zjistit příčina. Projevovalo se to silnými závratěmi, nevolností, celkovou slabostí a poruchami koncentrace. Pátrali jsme a zjistili jsme, že za partnerovými problémy stojí silná reakce na elektromagnetické záření (z mobilních telefonů, satelitů, wi-fi atd.). Říká se tomu hypersensitivita na EMG záření a vlivem stále narůstajícího záření (4G, 5G) ji má čím dál více lidí. Nicméně existuje cesta ven – řeč je o „earthing“.

My better half walking in a levada…
  • Why earthing?

Uzemňování spočívá v tom, že navážeme fyzický kontakt s matičkou zemí (dotýkáme se jí). To nám pomůže zbavit se vysokofrekvenčního záření, které naše tělo absorbuje, pokud jsme v dosahu antén, mobilů nebo wi-fi, a pomáhá urychlovat proces regenerace a uzdravení. V dnešní době je již prakticky nemožné tomu uniknout (pokud nežijeme někde na samotě v lese nebo v jeskyni) a lidí se zdravotními problémy neustále přibývá. A i když povědomí o negativních účincích EMG záření roste, většina lidí spojitost mezi zdravotními neduhy a zářením nevidí anebo na ni nevěří (považují ji za sci-fi). Je ale důležité uvědomit si, že vysokofrekvenční záření se dotýká každého z nás – někteří na něj reagují více, jiní méně anebo se problémy dostaví mnohem později. Preventivní opatření jsou tedy více než na místě.

  • How can I get grounded?

A jak se uzemňovat? Nejlepší je chození bosky (např. po trávě), koupání (pomůže i sprcha) anebo pobyt v přírodě (např. v lese). A když nemáme možnost jít ven, můžeme využít skvělých uzemňovacích pomůcek ve vnitřních prostorách. Skvělé jsou např. uzemňovací náramky nebo povlaky na polštáře, díky kterým jste uzemnění po celou noc. Má to výrazný vliv na kvalitu spánku a regeneraci organismu. Vypnutí všech elektronických zařízení a světel na noc je samozřejmostí (o tom jsem psala už v předchozích dílech).

My máme doma hned několik zemnících pomůcek – náramky, deku, podložku pod počítač a nedáme na ně dopustit. Krátce poté, co se můj partner začal uzemňovat, se jeho stav výrazně zlepšil. Je to z velké části díky pravidelnému uzemňování a také prostředí, kde žijeme (vybíráme si místa s nízkým frekvenčním zářením a malým signálem). Pracovat můžeme bez problému pomocí optickému kabelu, kterým jsme připojeni k internetu (kabel vede přímo do počítače). Díky těmto opatřením už dnes můj muž problémy nemá a když ano, tak ví, jak s nimi pracovat a dopřát si rychlou úlevu.

Pro inspiraci přikládám odkaz na webovku skvělé české firmy, která uzemňující pomůcky vyrábí. https://www.uzemnise.cz/

Get grounded as much as you can!

Be creative! (= tvoř!)

V dnešní uspěchané době pracujeme především mentálně. Trávíme spoustu času na telefonech a počítačích – a přes internet děláme naprosto vše (pracujeme, nakupujeme, bavíme se)… Dnes si můžeme vše koupit a nemusíme nic sami tvořit, což je velmi pohodlné. Z druhé strany nás to ale dělá kompletně závislými na systému, což je kapitola sama pro sebe. Co tím chci říct je to, že lidé už netvoří tak jako dřív – dříve si lidi šili oblečení, každý pěstoval na zahrádce, jeden uměl vyrobit tohle a jiný tamhleto, a fungoval směnný obchod. Řemesla a tvoření se ale pomalu vytrácí a ačkoli je dnešní život velice pohodlný, u lidí přibývá čím dál více depresí. A jedním z důvodů může být i fakt, že už netvoříme a nehrajeme si.

Naučme se tedy zapojovat obě hemisféry – nejenom tu levou (analytickou), ale také pravou (intuitivní a tvořivou). Rozvíjejme naši kreativitu a představivost – učme se vyvažovat rozum a cit. Stávající školský systém nás v tom bohužel moc nepodporuje – kreativní předměty, jako je malování či hudba, bohužel nemají ve školských osnovách moc místa. Podporujme tedy děti v tvořivosti i v dalších letech – posílejme je do kroužků a tvořme s nimi.

Najít si tvořivou zálibu (činnost) je velmi naplňující. A není to jen o malování či hře na hudební nástroj. Můžete kutit, naučit se vyrábět vonné svíčky nebo háčkovat, můžete v sobě probudit třeba vášeň k fotografii. Realizovat se můžeme i v kuchyni při vaření nebo na zahrádce. Můžeme také rozvíjet svůj projekt anebo psát – třeba deník anebo články na blog. To, když se naučíme něco nového a tvoříme, nám přinese velkou radost.

My creative self…

Socialize (= choď mezi lidi)

Říká se, že pravidelný kontakt se správnými lidmi nám pomáhá prodloužit život. Anebo přinejmenším zlepšit náladu. Určitě to znáte – to, když se setkáte s milými kamarády a setkání vás nejenom obohatí, ale i pozvedne. Určitě tím nechci říci to, že bychom se měli za každou cenu s někým vídat – protože někdy je lepší být sám, než udržovat kontakt s lidmi, který nám ve výsledku víc bere než dává. Je lepší mít jednoho dobrého přítele než pět „rádoby“ přátel. Vybírejme si lidi podobného ladění (smýšlení), se kterými je nám dobře. Je důležité trávit čas s tím, kdo nás podporuje a s kým si můžeme dovolit být sami sebou.

Líbil se vám dnešní článek? Slyšeli jste už předtím o uzemnění? Co rádi tvoříte? S kým trávíte nejvíce času? Podělte se se mnou o zkušenosti. Brzy budu zpět s dalším dílem – těšit se můžete ještě na jedno povídání s mými postřehy ke zdravým návykům.

Pokud se chcete zlepšit v angličtině a povídat si nejenom o zdravém životním stylu, ozvěte se. Už několik let úspěšně pomáhám lidem s angličtinou online. S Chilli Vám to bude pálit! 🌶️