info@chillienglish.cz

🌊 Healthy habits that will change your life 4

Díl čtvrtý

Zdravé návyky nejsou záležitostí jednoho týdne či měsíce ale o celkové změně životního stylu. Znamená to, že se stanou pravidelnou (nejlépe každodenní) součástí našeho života. Vůbec nevadí, pokud se nám je nepodaří vždy dodržet na sto procent, ale vždy bychom měli mít na paměti, že každý nový den nám dává možnost začít znovu a lépe.

V dnešním díle si popovídáme o dalších zdravých návycích, které můžeme zavést do praxe a díky kterým se můžeme cítit lépe jak na emoční, mentální a fyzické rovině. Povíme si o rizicích nadměrného používání chemických prostředků a jejich netoxických alternativách, o síle otužování a meditaci. Povídání vychází z mých zkušeností a postřehů, které jsem za poslední léta posbírala. Nechť vám je můj příběh inspirací a podnětem k vlastním pozitivním životním změnám! 😊

Beware chemical detergents and perfumes

(=pozor na chemické čistící prostředky a parfémy)

Naše babičky moc dobře věděly, jak uklidit domácnost a jak se zušlechtit přírodní cestou, a to bez nadměrného užívání toxických chemických prostředků a drahých parfémů. Jedovaté látky na nás dnes číhají naprosto všude – najdeme je ve většině konvenčních čistících domácích prostředcích, vonných svíčkách a tyčinkách, osvěžovačích vzduchu, prostředcích na osobní hygienu, v opalovacích krémech i kosmetice. Často ani nevíme, jaký chemický koktejl vdechujeme a co dáváme na svou kůži – největší orgán našeho těla. Příkladem jsou chemické těkavé sloučeniny, ropné produkty (petroleum je častá součást líčidel) nebo velmi škodlivý parfém (najdete jej ve složení naprosté většiny sprchových gelů, šamponů a kosmetiky). Tyto chemikálie nám škodí – nejen u dětí a citlivějších jedinců mohou zhoršovat nebo dokonce vyvolat alergii či kožní projevy, bolesti hlavy, škodí našim játrům, imunitě i nervovému systému, což se může odrazit i na našem psychickém stavu a náladě.

Jak z toho ven? Vyměňte konvenční čistící prostředky za přírodní. Dnes máme na trhu velké množství přírodních produktů, např. firma Ecover, Econea či Biooo. Zkuste také rady našich babiček a do domácnosti zapojte ocet či jednou sodu. Pro osobní péči sáhněte po stoprocentních olejích (např. mandlový či kokosový), bylinkách, jako je voňavý rozmarýn, tymián anebo citronu či pomeranči.

Cold baths and showers (= otužování)

O otužování jste možná už slyšeli v souvislosti s Wim Hofem, jehož otužovací a dechové techniky nabyly na popularitě u nás zejména v době kovidu. Právě otužování pomohlo tomuto Nizozemci překovat velmi těžkou etapu svého života, kdy jeho manželka dobrovolně odešla z tohoto světa a jemu zůstaly na starost čtyři děti. Během otužování dochází k tomu, že se aktivuje veškerý systém těla a tělo ihned spouští ochranné tělesné mechanismy nutné k přežití. To mu pomáhalo vypnout kolotoč myšlenek, jelikož jediné, na co mohl v té chvíli myslet, byla ledová voda. Otužování = to je doslova terapie šokem.

Otužování v ledové sprše či vaně má ovšem mnohem více účinků než to, že vás vzpruží a vytrhne z letargie. Otužování má nesmírný blahodárný vliv také na naši kůži a oběhový systém, posiluje imunitu, tělo i ducha. Nedoporučuji otužovat se, pokud je vám zima (např. z dlouhého sezení). Co ale funguje dobře, je spojit ho s jinou aktivitou, kde se nejdříve zahřejete. Perfektní je např. ranní studená sprcha po józe, intenzivním strečinku či jiné sportovní aktivitě.

S otužováním mám velice dobrou osobní zkušenost. Otužovala jsem se asi dva roky každý den v ledové sprše, ale ještě raději ve vaně či v bazénku (něčím to pro mě bylo jednodušší než sprcha). Dnes dávám přednost horským lagunám. Kromě již výše zmíněných zdravotních benefitů se mi u sprchování nejvíce líbil ten pocit vzpruhy, který jsem po studené koupeli cítila. Velkou výhodou je i to, že vám v zimních měsících po ledové sprše nikdy nebude zima! 😊

Otužování ve studené horské laguně

Meditate (= rozjímej)

Meditace je jedna z věcí, která je v dnešním uspěchaném světě velice důležitá. Co to ta meditace ale vlastně je? Každý z nás si pod ní představuje něco jiného a našli bychom pro ni mnoho teorií. Záleží také, co je cílem meditace, jinými slovy, k čemu nám má sloužit.

Nejčastěji si pod meditací představíme jogína, který sedí v pozici lotosového květu se zavřenýma očima a zpívá „óm“. Ne každý jsme ovšem stejný a ne každý jsme nastaven pro to, abychom mohli meditovat pouze jedním způsobem. Někomu se to daří při cvičení jógy, jinému zase tehdy, když se projde v přírodě a vyčistí si hlavu. Jiný medituje, když tvoří, někteří lidé meditují dokonce při řízení či nějaké jiné činnosti, kde se musí hluboce koncentrovat (např. ve sportu). Způsoby meditace se liší také napříč různými náboženstvími. Kupříkladu budhisté opakují mantry a prostřednictvím meditace se snaží dosáhnout stavu nirvány.

Pro mě osobně je meditace stav mysli, kdy se ztiším (lépe řečeno: když se mi povede zastavit kolotoč myšlenek). Je to stav, kdy se odosobním od svých problémů a kdy je mi umožněno podívat se z vyšší perspektivy na každodenní záležitosti, které mě doprovázejí. Je to to, když se napojím na svůj vnitřní hlas (intuici) a té naslouchám. To, když se propojím se svojí podstatou = se svým pravým Já. Je to stav, když si mohu plně zvědomit veškeré pocity a emoce. Je to stav, jsem schopna rozpoznat programy, které se promítají do mého počínání a které mohu díky této zkušenosti transformovat. Meditací je pro mě i to, když si v hlubokém stavu napojení filozofuji nad smyslem života a nad tím, jak být lepším člověkem a jak nejlépe pomáhat. Meditace je pro mě prostředek hluboké vnitřní proměny

Nejlépe se mi medituje v přírodě

Líbil se ti dnešní článek? Máš nějakou zkušenost s otužováním? Jaké čistící prostředky a kosmetiku používáš a jak si s nimi spokojen? Jak a kde se ti nejlépe medituje? Medituješ ráno po probuzení nebo naopak při usínání? Máš své oblíbené místečko, kam chodíš rozjímat? Poděl se se mnou o to.

A pokud si chceš povídat o zdravém životním v angličtině, ozvi se. Učím studenty anglicky online z Madeiry a ráda se budu věnovat i tobě. S Chilli ti to bude pálit!