info@chillienglish.cz

 🌴 TOP anglické cestovní fráze na dovolenou

🔔 Fráze a tipy, jak se anglicky domluvit v zahraničí a užít si dovolenou (část druhá)

Léto je v plném proudu a mnozí z nás vyráží za dobrodružstvím nejen po naší krásné domovině, ale i po světě. Pokud tě dovolená za hranice teprve čeká, bude se ti určitě hodit opáčko nejběžnějších anglických frází, které využiješ v různých cestovních situacích. ✨ Sim-sala-bim ✨ – připravila jsem pro tebe hned 72 nejčastějších frází. V předchozím článku (viz Top anglické cestovní fráze na dovolenou (část první)) jsme se zaměřili na letiště, hotel a restauraci a dnes mrkneme na „small talk“ (zdvořilostní konverzace), „shopping“ (nakupování) a „at the doctor“ (u doktora)

 

„Small Talk“ (Zdvořilostní konverzace) 👨👩

Není nad to umět prohodit s někým „pár slov“ bez zbytečného přemýšlení. Je to ostatně část poznávání – to, že se zeptáš, odkud druhý člověk přicestoval, jak se mu na dovolené líbí a jaká místa navštívil. Určitě přijde řeč i na počasí, které se dá vždy buď pochválit nebo si na něj zanadávat. 🌈 A ať už cestuješ kamkoli za hranice, měj na paměti, že je samozřejmostí umět v AJ „slušně“ pozdravit, poděkovat a rozloučit se.

👂 Fráze, které uslyšíš:

Hello, how are you? = Dobrý den/Ahoj, jak se máte?

Do you speak English? = Mluvíte anglicky?

Where are you from? = Odkud jste?

How long is your stay? = Na jak dlouho tu jste?

Where are you staying? = Kde jste ubytovaní?

Have you been to…? = Už jste navštívili…?

Enjoy your holiday. = Pěknou dovolenou.

🗣️ Fráze, které použiješ:

Mám se dobře, děkuji. A vy? = I’m fine, thank you. And you?

Mluvím trochu anglicky. = I speak English a little.

Promiňte, jak se dostanu…?  = Excuse me, how do I get to…?

Omlouvám se. = I’m sorry.

Počasí je dnes skvělé/příšerné. = The weather is great/horrible today.

Na viděnou. = See you.

Tip: Pro pohotovou reakci bez dlouhého přemýšlení a záseků trénuj fráze co nejčastěji. A vůbec k tomu nepotřebuješ parťáka! Prostě si představ imaginárního človíčka/kamaráda, se kterým vedeš dialog. Určitě nezůstávej pouze u svých myšlenek – říkej věty nahlas. Rozvíjej svou fantazii a rozveď dialog klidně dál. Třeba tě to přivede na další fráze/otázky, které tě budou motivovat k tomu, aby sis popřemýšlel/a, jak bys je řekl/a v AJ, a budeš se na ně moci dopředu připravit. Když budeš fráze poctivě a často trénovat, uvidíš, že se rychle zaběhnou a zvládneš pohotově reagovat.

Shopping (Nakupování) 🛍️

Když jedu na dovolenou, ráda si s sebou odsud odvážím něco hezkého na památku pro sebe anebo pro své blízké. A pokud nejsi velký fanda suvenýrů a spokojíš se s pěkným oblázkem od moře, určitě ale nastanou situace, kdy si budeš chtít koupit v obchodu vodu či něco dobrého na zub. Oživ si fráze spojené s nakupováním, které se ti budou hodit nejenom v supermarketu, ale také v obchodě s oblečením. 👓

👂 Fráze, které uslyšíš:

Do you need help? = Potřebujete pomoct?

We have a promotion today. = Dnes máme akci.

Would you like to try it on? = Chcete si to vyzkoušet?

The changing rooms are over there. = Támhle jsou kabinky.

Do you have our loyalty card? = Máte naši věrnostní kartičku?

Do you need a bag? = Potřebujete tašku?

🗣️ Fráze, které použiješ:

Jen se dívám. = I’m just looking around…

Hledám… = I’m looking for…

Máte to… v jiné barvě? = Do you have this… in a different colour?

Nesedí mi to. = It doesn’t fit.

Potřebuji větší/menší velikost. = I need a bigger/smaller size.

Kolik to stojí? = How much is it?

Tip: Víš dopředu, jaký obchod chceš navštívit a co tam chceš koupit? Je to něco specifického? My máme na Madeiře kupříkladu Decathlon (obchod se sportovním oblečením a vybavením), kam velmi často míří právě turisté. Chci tím říci to, že pokud máš možnost, mrkni se přímo na webovou stránku toho daného obchodu v anglické verzi a získáš tak možnost vyhledat si přesný název věci, kterou si budeš kupovat. Když se na slovíčcích nezasekneš, v obchodě tě lépe navedou a poradí, kde co najít.

At the doctor (U lékaře) 🩺

Když je člověk v zahraničí, poslední věc, kterou by chtěl na dovolené řešit, jsou zdravotní potíže a návštěvu doktora… Věděl/a jsi, že nejvíce úrazů, pádů a zranění na dovolených vzniká díky pořizování „selfies“? Jiným slovy, dávejte pozor a „watch where you step“ (koukejte, kam šlapete). Stát se ale může cokoliv a je lepší být připraven a umět si poradit v cizím jazyce ve všech situacích.

👂 Fráze, které uslyšíš:

Do you have an appointment? = Jste objednán?

Doctor XY is busy with a patient, now. = Doktor se teď věnuje pacientovi.

What’s the matter? = Co vás trápí?

Can I see your insurance card? = Mohu se podívat na vaši kartičku pojišťovny?

I will examine you now. = Nyní vás vyšetřím.

I’ll prescribe medicines for you. = Předepíšu vám nějaké léky.

🗣️ Fráze, které použiješ:

Bolí mě břicho/ hlava/ zub. = I have a stomach-ache/headache/toothache.

Je mi špatně. = I feel sick.

Mám horečku. = I have a fever.

Jsem nachlazený. = I have a cold.

Bolí mě na hrudi. = I have a chest pain.

Myslím, že jsem si zlomil ruku. = I think I have broken my arm.

Tip: Pro více frází a ukázky modelových situací mrkni na toto video. Přeji ti krásnou a pohodovou dovolenou v plném zdraví! 🌞🍀

Chceš si natrénovat cestovní angličtinu? Tak abys byl/a v klidu a dovolenou si maximálně užil/a? Velmi ráda pomáhám lidem s cestovní angličtinou prostřednictvím online lekcí anebo ve výukovém programu „Mentoring pro samouky📚. V mentoringu si procvičíš angličtinu komplexně – oprášíš si cestovní slovní zásobu, naučíš se nejčastější fráze, zlepšíš si poslech díky videím s modelovými situacemi a cestovními průvodci, procvičíš také čtení, psaní a základy gramatiky. V online lekcích si máš pak příležitost vyzkoušet si online booking (letenky a ubytko). Online lekce angličtiny přizpůsobuji vždy na míru, a tak s klienty brouzdáme po internetu a procházíme fotky konkrétní cílové destinace, kam chtějí vycestovat, a klábosíme o výhodách či nevýhodách místa, hotelů či výletů v daném místě.

A jak dobře si vedeš v typických cestovních situacích v cizím jazyce ty? Chceš si to natrénovat? Ozvi se mi a já ráda pomůžu.

 

Osobní foto pořízené v Portugalsku (ostrov Madeira)

S Chilli ti to bude pálit! 🌶️