info@chillienglish.cz

❤️ Healthy Habits that will change your life

Díl druhý

Pokračování prvního dílu je tu –  mám pro vás další povídání seriálu o zdravých návycích, které změnily a stále mění můj život k lepšímu. Minule jsem mluvila o tématech jako: spring water (=pramenitá voda), sun exposure (=pobyt na slunci) a physical activity (= fyzická aktivita). Dnes navážeme s dalšími skvělými „life-changing“ návyky. Povídání vychází z mých zkušeností a postřehů, které jsem během posledních let posbírala. Nechť vám je můj příběh inspirací a podmětem k vlastním pozitivním životním změnám! 😊

Proper sleep (= kvalitní spánek)

V průměru člověk prospí třetinu života. To je hodně času! Během spánku naše tělo i mozek odpočívá a probíhají v něm veškeré ozdravné procesy v těle. Věděli jste, že během spánku rostou i svaly? Pokud si chceme zajistit ideální podmínky pro regeneraci těla během spánku, dbáme na následující:

Do místnosti neproniká žádné světlo ani hluk. Je to zcela zásadní pro správné vylučování melatoninu během spánku. Čím dříve jdeme spát, tím lépe. Věděli jste, že jakýkoli spánek před půlnocí se násobí dvakrát? Tzn. že pokud jdeme spát 2 hodiny před půlnocí (v 22:00), naše tělo si odpočine stejně jako za 4 hodiny. Teplota v ložnici by měla být spíše nižší a místnost by měla být větraná (můžeme mít pootevřené okno), abychom měli dostatek kyslíku po celou noc. Velmi důležité je také vypnout wifi a všechny elektronické přístroje, které se v ložnici nachází (telefony, televizi, lampičky atd.) a v v žádném případě nespíme se zapnutým telefonem u hlavy. Kvalitu spánku můžeme také podpořit uzemňovacími pomůckami, o kterých vám povím více v dalším díle.

Diet (= strava)

Určitě jste to už slyšeli: „You are what you eat“. Pokud chceme žít hezký život a uchovat si zdraví do vysokého věku, tak zkrátka není jedno, co jíme. Pokud jde o stravování, ve hře je mnoho věcí, které bychom si měli pohlídat. Zkusím vypíchnout ty nejzásadnější.

  • Raw food

Strava by měla být živá – jinými slovy, konzumujeme co nejvíce potravin v přirozeném (neupraveném) stavu. A to není všechno – živou stravou se rozumí zejména to, že má v sobě stále vitální složky. Je to například rajčátko nebo kus ovoce, které jíme co nejdříve po utržení. A pokud přitom na plodiny svítí sluníčko, tak nás navíc úžasně povzbudí a nabije energií.

  • No processed foods

Vyhýbáme se pojídání polotovarů a hromadám zpracovaného jídla v podobě kečupů a majonéz, kde se ukrývá nespočet aditiv a éček. Pokud to tedy aspoň trochu jde, připravme si je sami. Internet je dnes plný receptů na lahodná pesta, dipy či zálivky. Moje oblíbené je např. „kale pesto“ (= kadeřávkové pesto) a nebo „garlic tahini dressing“ (= česnekový tahini dresing).  

  • Cook by yourself

Vyhýbáme se pravidelnému jezení v restauracích a jídlo připravujeme především sami. Je totiž opravdu veliký rozdíl, kdo jídlo připravuje a jakou energii do jídla dává. Určitě s láskou vzpomínáte na obědy od babičky, které chutnaly vždy tak dobře. A je to proto, že babička byla pečující a vařila vždy s láskou. Je zajímavé, jak velký vliv může mít to, kde se stravujeme. Vzpomínám si na to, kdy jsem přestala chodit na obědová menu do restaurací a začala vařit vše sama – přestalo mi být těžko a shodila pár kil. Jakmile se ale stravuji v restauracích více, vždy se to velmi projeví na mém těle a na trávení. A kde hledat inspiraci pro zdravé vaření? Zkuste skvělé recepty od Medical Medium. Stránky jsou v angličtině, takže u toho můžeme trénovat i jazyk.

Homemade chickpea quiche (= domácí cizrnový quiche)
  • Go BIO

Snažíme se konzumovat potraviny v bio kvalitě – ideálně takové potraviny, které můžeme vypěstovat sami nebo od místních farmářů. Je totiž škoda, když koupíme ovoce a zeleninu v supermarketu ve víře, jak zdravě jíme, a přitom do sebe ládujeme velké množství postřiků, pesticidů a jedů, které pomáhají potravinám vypadat lákavěji a déle vydržet. Taková snaha je kontraproduktivní…

  • Diversity is the key

Dbáme na pestrost jídelníčku. Věděli jste, že průměrný člověk střídá pouze 6 až 8 druhů ovoce a zeleniny? Je to velká škoda. Je mnoho dalších druhů než pouze jablko/pomeranč/ banán a rajče/okurka/paprika. Pro přísun všech potřebných vitamínů a minerálů tedy s potravinami experimentujme, zařaďme do jídelníčku více „leafy greens“ (= listové zeleniny), jako špenát, kadeřávek, mangold, dále „herbs“ (=bylinky), jako např. petrželka, koriandr, bazalka, máta, „seaweed“ (=mořské řasy), např. nori, wakame nebo dulse, a v neposlední řadě „berries“ (= bobuloviny) v podobě divokých borůvek, ostružin či malin, které tělu dodají antioxidanty nezbytné pro všechny léčebné procesy v těle. Výborně funguje např. to, když si na každý týden vyberete 3 různé potraviny, které budete v hojném množství pojídat po celý týden.

  • What else?

A co víc můžeme udělat v rámci stravy pro své zdraví? Nebudu se tu pouštět do žádných dietních programů (nízkosacharidová či keto dieta, přerušovaný půst), kterých je dnes až nad hlavu… S klidným srdcem ale ráda doporučím popíjení čerstvých zeleninových šťáv. Já pravidelně odšťavňuji řapíkatý celer a když je čas, tak i další druhy zeleniny a ovoce. Nebojíme se také experimentovat s kořením, a tak u nás vždy najdete zázvor, kurkumu či fenykl. Má strava je bezmasá (už téměř 8 let) a praktikuji veškeré body, které jsem výše zmínila. Sice to obnáší spoustu času v kuchyni, ale ten výsledek za to stojí. Tělo vždy pocítí rozdíl.

Train your brain (= trénuj mozek)

V rámci zdravých návyků jsme už povídali o ledasčem – o sportu, stravě a pitném režimu, pobytu na čerstvém vzduchu a na sluníčku, o spánku… Ještě jsme ale nemluvili o tom, jak důležité je trénovat mozek a paměť. Počet lidí, kteří trpí demencí neustále stoupá – v Česku se Alzheimer týká asi 160 tis. lidí a odhaduje se, že do r. 2050 číslo stoupne až k 280 tis. Na stárnutí mozku se promítá celá řada faktorů a proces můžeme zvrátit nejenom stravou a okysličováním, ale také přiměřenou mozkovou aktivitou. Je ovšem třeba začít zavčas!

Jeden skvělý způsob, jak zapojit mozek a trénovat paměť je učit se cizí jazyky. Je jedno, jestli se budete učit anglicky, německy nebo svahilsky. Hlavní je trénovat a opakovat. A pokud vás jazyky neberou, luštěte křížovky nebo sudoku. Můžete se dát i na hlubší studium a doplnit si vzdělání na vysoké škole či prostřednictvím kurzů. Já se aktuálně učím portugalštinu a kromě toho mě čím dál více oslovuje také studium astrologie. Každý z nás si najde to své – hlavní je, aby vás to bavilo.

A jak jste na tom s učením vy? Co se rádi učíte a dělá vám to radost? Jak byste ohodnotili kvalitu svého spánku? A jaká strava vám dělá dobře? Napište mi. A již brzy se můžete těšit na další díl s dalšími skvělými transformačními návyky zdraví.

Pokud se chcete zlepšit v angličtině a povídat si nejenom o zdravém životním stylu, ozvěte se. Už několik let pomáhám lidem s angličtinou online. S Chilli Vám to bude pálit! 🌶️