info@chillienglish.cz

🌶️ Ze života lektorky angličtiny online: Čtyři roky na ostrově

Díl třetí

Čas letí zběsilou rychlostí a jsou to už čtyři roky, co žijeme s mužem na úchvatném ostrově Madeira 🏝️. V minulých dílech jsem vyprávěla o tom, proč jsme se rozhodli zrovna pro Madeiru (viz článek: Ze života lektorky angličtiny online: Začátky na ostrově), jaké bylo první seznámení s ostrovem a co všechno jsme zažili za první půlrok (viz článek: Ze života lektorky v zahraničí: První půlrok). A dnes vám povyprávím o tom, jak se nám na ostrově žije dál, jak jsme si poradili na Madeiře s rekonstrukcí první zakoupené nemovitosti 🏡, co obnáší péče o banánovou plantáž 🍌a jestli se už domluvíme portugalsky. Pokud se tedy chcete podívat na to, jaký život na ostrově, očima lektorky angličtiny, čtěte dál.

Krátká otočka do Česka

Na Madeiru jsme se přistěhovali na podzim r. 2018 a zažili krásný půlrok poznáváním všeho nového, co s sebou život na ostrově přináší. Po šesti měsících jsme se vraceli zpět do Česka s vidinou toho užít si krásného českého jara a léta. Takový byl přesně plánpůl roku trávit v ČR (přes jaro a léto) a půl roku v přívětivějším klimatu na Madeiře. Bylo to moc fajn být zpět v domovině a znovu se potkat s rodinou i s přáteli face to face. Naskočili jsme do původního režimu a čas pěkně plynul… Nicméně, jak šel čas, čím dál více nás to nutilo vracet se myšlenkami zpátky na ostrov věčného jara 🌼. A nakonec to dopadlo tak, že z plánového půlroku v Česku jsme po dvou měsících seděli opět v letadle ✈️ a mířili zpět na Madeiru, která se v tu chvíli jevila jako místo, kde máme být a realizovat se – místo, kde se cítíme opravdu doma.

na východním cípu ostrova – Ponta de Sao Lourenco

Rezidentství

Jedna z prvních věcí, kterou jsme si po návratu na Madeiru zařídili, bylo oprávnění k trvalému pobytu. Stačilo doložit pár údajů 🗎 (datum posledního letu, potvrzení dlouhodobého pronájmu, bankovní výpis z Portugalska atd). K vyřízení rezidenství potřebujete také NIF (daňové identifikační číslo), které je nezbytné vlastně pro všechny úkony, které chcete v Portugalsku provádět – od založení účtu, nákup nemovitosti, půjčka z banky, a také pokud chcete v PT pracovat. Výhoda povolení k dlouhodobému pobytu je to, že se v cizí zemi můžete zdržet více než 6 měsíců, aniž byste museli vycestovat ven ze země. To v opačném případě, když rezidenství nemáte, není ze zákona možné. Rezidenství je platné po dobu pěti let, kdy je možné jej opět obnovit a prodloužit.

magický západ slunce z oblíbené vyhlídky

Nákup první nemovitosti

Povolení k dlouhodobému pobytu bychom tedy měli, léto na ostrově uteklo jako voda a my se začali pomalu poohlížet po místě, kde bychom se chtěli usadit. Za poslední rok jsme měli možnost vyzkoušet více míst, zažít čtyři madeirská roční období a poznali „úskalí“ ostrova, což nám pomohlo ujasnit naši představu. Objeli jsme hromadu míst, zvážili různá pro a proti a v únoru r. 2020 jsme tu koupili svůj první pozemek se dvěma domy 🏡 na rekonstrukci. Pozemek se nachází na jižní části ostrova v jedné z nejteplejších oblastí a má výhled na moře i na hory. Nachází se v klidné oblasti a přitom je to opravdu praktické místo, odkud se dá během pár minut dopravit jak k moři, tak do hlavního města.

Koupě nemovitosti nebyl jednoduchý proces. Pokud si totiž chcete v Portugalsku zjistit hranice pozemku a vlastníky, je nutné informace ověřit hned na 3 různých úřadech (v ČR si vše vytáhnete z katastru). To by ještě nebylo tak složité, ale problém je v tom, že informace mezi sebou často nesedí a mnohdy je opravdu těžké zjistit hranice pozemků. Ještě donedávna tu totiž fungoval prodej formou podání ruky a dobrého slova. Navíc je více než nutné zjistit si skutečný počet majitelů kupované nemovitosti. Nezřídka se totiž stane to, že koupíte supr dům za 200 tis. euro a po roce zjistíte, že má dům dalšího „utajeného“ majitele (například strýčka) žijícího dvacet let ve Venezuele, který se náhle zjeví a nárokuje si dalších 200 tis. euro, a tak se vám ve výsledku ten nákup hezky prodraží. A ač jsou Madeiřané opravdu moc milí lidé, můžete se dostat do situace, že využijí vaši neznalosti o tom, jak to u nich chodí, a určité záležitosti před vámi zatají. Pro tyto situace všem doporučujeme sehnat si kvalitního specializovaného právníka, který veškeré náležitosti ověří, a vy tak můžete být v klidu.

většina domů na Madeiře má „ocean view“

Úskalí s opravou domu

Jedna z nejtěžších věcí spojenou s rekonstrukcí příbytku je sehnat na ostrově schopné a spolehlivé dělníky. A my k tomu máme co říct. Máme zkušenosti jak s jednotlivci, tak i firmami a téměř vždy nám to přineslo nějaké komplikace. U prvních dělníků to byla spousta slibů a křivé jednání, jiní se opili a na stavbu nepřišli, další měli rozjednáno více zakázek, což nám zatajili. Chodili si do práce, jak chtěli, a nebyl na ně vůbec žádný spoleh. Pokud to mám shrnout, spousta lidí tu má opravdový problém komunikovat věci tak, jak jsou, mnohdy vám neřeknou celou pravdu, neplní závazky a necítí žádnou zodpovědnost. Asi nemá cenu zabíhat do detailů, protože by to bylo na celou knihu. Aktuální stav je ale takový, že jeden dům jsme úspěšně zrekonstruovali za tři čtvrtě roku, bydlíme v něm už dva roky a na druhém domě už v tuto chvíli probíhají opravy.

Stálo to hodně úsilí, ale povedlo se! 🙂

Koníčky a volný čas

A jak se nám tu jinak žije? Co děláme, když zrovna nepracujeme a neřešíme radosti i starosti spojené s opravou našich domů?

Jedna z velkých změn oproti Česku je to, že se celoročně staráme o banánovou plantáž 🌴, kterou máme na pozemku. Jednou jsem to počítala a je to asi 150 banánovníků 🍌. Není to „prča“, banány je třeba pravidelně zavlažovat (řeší se to tu tím, že na pozemek doslova „pustíte levádu (řeku)“). Dále je potřeba osekávat (nejlépe mačetou) suché listí, které potom používáme do kompostu, no a nakonec postarat se o úrodu formou sklizně velkých těžkých trsů, které můj báječný silný muž usekne a dopraví, kam je potřeba. Mojí prací je potom banány zpracovat – např. do smoothie 🍨 nebo upéct „banana cake“. A když jich je naráz moc, tak je zamrazím, což se nám hodí pro „hluchá období“, když zrovna nemáme žádné zralé banány po ruce.

záběr z banánové plantáže

Kromě toho samozřejmě trávíme čas výlety na oblíbená místa (do hor, kolem levád nebo na pláže), rádi děláme výlety k moři také na elektrokole 🚴‍♂️. Věnujeme se také přátelům, které jsme si tu našli, a kamarádům z Česka, kteří sem za námi na Madeiru pravidelně jezdí. Můj muž je vášnivý tenista 🎾, je členem nejlepšího místního tenisového klubu a vyhrává většinu turnajů, kde s přehledem poráží o generaci mladší hráče.

Já stále rozvíjím svůj angličtinářský projekt a k tomu si doplňuji znalost AJ o portugalštinu, se kterou mi pomáhá v rámci individuálních lekcí moje úžasná učitelka a dnes už i kamarádka Tania. Je to můj koníček (ne nadarmo se říká, že „každý cizí jazyk otevírá nové dveře“) a moc ráda místní jazyk trénuji v různých běžných situacích (ve městě, při nákupu, v restauraci). A ačkoli se většinou domluvíte všude bez problému anglicky, už mnohokrát se mi portugalština hodila pro ☎️ telefonickou i 🗣️ osobní komunikaci s místními, kteří anglicky nemluví. Naposledy to bylo při nákupu nábytku nebo u kadeřnice. Je sice stále co zlepšovat – ale tak je to ostatně se vším, co se chceme naučit dobře. Bez tréninku a usilovné práce se z vás virtuóz prostě nestane. A tak na tom intenzivně pracuji a snažím se být příkladem svým úžasným studentům angličtiny. Vím totiž, jaké to je být v roli studenta, a tak přesně vím, co poradit.

A co teď? Máme to tu opravdu rádi… Pokud nám to tedy situace a osud jen trochu dovolí, chceme se na Madeiře ještě nějakou dobu zdržet. Nápadů, co dělat, je spousta a určitě se pokusíme zrealizovat naše další vize a projekty. O tom ale zase až někdy příště… Držte nám palce! 🍀

Pokud se chcete učit anglicky pohodovou formou a domluvit se v zahraničí tak dobře jako já, ozvěte se. Ráda pomůžu.

🌶️ S Chilli vám to bude pálit!